Het is voor vele trouwe Sudoku fans een gewelidg verhaal om de geschiedenis van Sudoku aan te horen. In de eerste oogopslag wordt er verwacht dat het spel in Japan is begonnen, maar niets is minder waar. Het spel was voor het eerst te spelen in de Verenigde Staten en in Groot-Brittannië.
Vele gaan er vanuit dat Howard Garns de Sudoku voor het eerst heeft gemaakt. Dit kwam doordat hij in tijdschriften en kranten werd vernoemd als dit spel aanwezig was in de uitgave. Garns noemde zijn spel in het begin echter anders; hij had namelijk de naam Number Place voor het spel gegeven.
De historie van Sudoku gaat verder in Japan. Een Japanner ontdekte Number Place in een tijdschrift en wilde er zijn eigen draai aan geven. Hij hernoemde het spel tot Sudoku. Su betekent nummer en doku betekent alleen. Dit samengevoegd maakt het dan ook toepasselijk aan het spel, aangezien je het spel alleen speelt. Het spel Sudoku werd in 1984 voor het eerst in het blad Nikoli gebruikt.
Sudoku is tegenwoordig nog steeds razend populair in Japan. Dit komt doordat de Japanse taal moeilijk past bij de kruiswoordpuzzels die wij allen kennen. Hierdoor hebben spellen met cijfers een hogere populariteit in Japan dan puzzels met woorden. In 2004 kreeg het spel de status van rage in Japan.
Als we verder vooruit gaan in de geschiedenis van Sudoku zien we dat het spel zich ook kenbaar maakte op de computer. Vanaf 1984 kon men op een DigiHunt Sudoku spelen op een computer. Door deze vooruitgang kon iedereen vanuit thuis het spel oneindig spelen. Vandaag de dag is het spel natuurlijk ook te spelen via het internet en zijn er een groot aantal apps beschikbaar voor de tablet en smartphone.
De rage van de Sudoku in Japan waaide vervolgens over naar Nederland. Hier konden mensen de Sudoku's terugvinden in de landelijke kranten. Tegenwoordig is het spel niet meer weg te denken. Sudoku is terug te vinden in een groot aantal kranten en tijdschriften. Daarbij komt ook nog dat er nu complete puzzelboekjes te koop zijn in de winkel voor de echte puzzelliefhebber. Het bedrijf Denksport wijdt zelfs een hele uitgave aan Sudoku. Zo is te zien dat de historie van de Sudoku nog lang niet over is. Verder wordt er ook nog iedere maand miljoenen keren gezocht op Google naar het spel. Een echte rage dus!